PERHATIAN!!!!!

Pesanan boleh dibuat dengan cepat melalui SMS @ Whatsapp......
Jika anda komen dibawah @ anta email takut admin tak perasan....
So apa2 petanyaan @ pesanan anta ke no nie
0.1.9.9.9.8.1.6.6.4 (lynn)

Saturday, 7 September 2013

Dilarang Minum Ubat dengan Minuman Ini

Saat sakit, perkara pertama yang mungkin dilakukan adalan berobat dan kemudiam meminum ubat. Meski banyak masyarakat mengetahui bahawa menggunakan air mineral saat minum ubat sangat digalakkan, namun tidak sedikit yang mungkin meminumnya dengan minuman lain. Padahal minuman tersebut justru boleh mengurangkan prestasi ubat atau bahkan menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini.
Nah jika anda masih ragu dengan jenis minuman apa saja yang tidak dibenarkan untuk meminum ubat, anda boeh mengetahuinya secara lebih jelas di bawah ini.

Berikut ini adalah beberapa jenis minuman yang dilarang dicampur dengan ubat.

1. Minuman berkafein

Kafein boleh menimbulkan ancaman kesihatan yang serius jika diminum dengan perangsang. Elakkan meminum secangkir kopi saat sedang mengambil ephedrine (penekan nafsu makan), ubat asma dan amfetamin. Beri jarak 2-3 jam selepas minum ubat, baru minum kopi. Minuman isotonik Kalium dalam minuman ini dapat berbahaya bila digabungkan dengan ubat untuk penyakit gagal jantung atau ubat-ubatan hipertensi. Elakkan pisang juga, kerana pisang juga sangat kaya akan kalium.

Banyak orang mengetahui jika kafein biasa terdapat dalam kopi atau minuman bertenaga. Padahal tidak hanya disitu, zat kafein juga banyak ditemukan dalam kandungan teh, khususnya teh hijau. Makanya agar tidak salah, hindarilah minum kopi atau teh ketika meminum ubat. Menurut pakar kesihatan, kafein berbahaya jika diminum dengan ubat yang mengandungi stimulah. Biasakan untuk tidak meminum minuman berkafein saat memakn pil penahan nafsu makan atau diet, ubat asma atau amfetamin. Jika anda seorang penggila kafein, tunggu 2 hingga 3 jam selepas meminum ubat.

Interaksi ubat dengan makanan tertentu yang anda makan boleh mempengaruhi fungsi ubat yang anda minum sehingga ubat tidak bekerja sebagaimana mestinya.
Interaksi ini boleh menyebabkan kesan yang berbeza-beza, dari mulai peningkatan atau penurunan keberkesanan ubat sampai kesan sampingan.
Jenis makanan atau minuman tertentu juga boleh menunda, mengurangkan atau meningkatkan penyerapan ubat.

Itulah sebabnya mengapa beberapa ubat perlu diambil pada waktu perut kosong (1 jam sebelum makan atau 2 jam selepas makan) dan beberapa ubat lain sebaiknya diambil bersamaan dengan makanan.
Sebagai contoh, kafein-seperti yang terkandung di kopi-boleh meningkatkan risiko berlebihan antibiotik tertentu (enoxacin, ciprofloxacin, norfloksasin).

Maka, untuk mengelakkan aduan berdebar-debar, gegaran, berpeluh atau halusinasi, yang terbaik adalah, mengelakkan minum kopi, teh atau soda pada masa rawatan.

2. Semua Jenis Susu

Hampir semua orang suka minum susu, tapi walau dituntut menyihatkan. Jangan pernah cuba-cuba meminum ubat menggunakan air susu. Kandungan zat di dalam susu akan mengurangkan daya serap antibiotik dalam tubuh sekaligus menghalang penyerapan beberapa komponen tertentu dalam ubat. Tidak hanya itu, kandungan kalsium pada susu juga boleh mengganggu efekt ubat. Jadi saat mengambil ubat, biasakanlah untuk mengelakkan pengambilan susu, sekurang-kurangnya hingga 4 jam kedepan.

Jangan minum ubat dengan susu 'kata-kata itu seringkali didengar atau diucapkan oleh masyarakat ketika ingin mengambil ubat oral. Kenapa susu tidak boleh dicampur dengan ubat?
Ubat atau antibiotik yang diambil secara oral boleh menjadi berkesan bagi seseorang jika diambil dan diserap dengan baik oleh tubuh. Ubat oral harus diserap dari saluran pencernaan hingga boleh masuk ke dalam aliran darah lalu dihantar ke kawasan yang sakit atau mengalami jangkitan untuk rawatan.

Terdapat pelbagai faktor yang mempengaruhi kemampuan tubuh untuk menyerap ubat dengan baik, termasuk keasidan relatif di perut, ada atau tidaknya nutrisi lemak atau nutrisi lain, serta apakah ada unsur-unsur tertentu di dalam tubuh seperti kalsium.

Beberapa ubat seperti keluarga antibiotik yang mengandungi tetrasiklik akan bertindak balas dengan susu. Kalsium yang terdapat dalam susu akan mengikat ubat atau antibiotik sehingga mencegah penyerapan ubat tersebut di dalam tubuh.

Selain itu ada ubat yang baik untuk dimakan selepas makan ataupun sesudah makan, hal ini disebabkan makanan yang dimakan tersebut boleh mempengaruhi penyerapan ubat. Karenanya menjadi hal yang sangat penting untuk mengikuti petunjuk penggunaan yang tertera pada botol atau bungkus ubat, serta masyarakat sebaiknya selalu menanyakan kriteria ubat yang diambil pada ahli farmasi.

3. Jus Pomegranate (Delima), Jus Grapefruit dan Segala Jenis Jus Lain

Saat sedang sakit, buah dan ubat menjadi salah satu pengambilan yang ampuh untuk mengembalikan keadaan tubuh. Ya, vitamin pada buah-buahan membuat tubuh lebih fit. Terutama ubat, dapat segera menyembuhkan penyakit. Namun sering kali orang yang sedang sakit minum obat bersamaan waktu dengan minum jus. Padahal, minum ubat bersamaan dengan jus dapat menghilangkan kesan khasiat ubat yang diminum.

Kesimpulan ini didapat berdasarkan penelitian dari Universiti Western Ontario, Kanada oleh Prof. David Bailey. Hasil penelitian ini membuktikan bawa jus boleh mengganggu ketahanan tubuh dalam menyerap sari ubat. Kajian ini dilakukan pada sejumlah orang yang diminta meminum ubat dengan air putih dan jus buah.
Setelah diteliti, ternyata orang yang meminum ubat dengan air putih mampu menyerap kandungan ubat dengan penuh. Kemudian, orang yang meminum ubat dengan jus hanya mampu menyerap sebahagian kandungan ubat. Menurutnya, jus buah yang dapat mengurangkan serapan ubat adalah jus oren, jus epal, dan jus anggur. Sedangkan ubat yang kurang diserap akibat jus tersebut adalah ubat antikanser, darah tinggi, jantung, dan ubat-ubat antibiotik lain.

Agar ubat menyerap penuh kedalam tubuh, hindarilah mengambil jus di waktu yang sama. Sayang kan, jika kita meminum ubat namun kurang berkhasiat. Akan lebih baik jika diseling waktu antara minum jus dan minum ubat. Bagaimana pendapat anda?

Alasan tidak boleh meminum ubat dengan Jus pomegranate (Delima)
Menurut pakar jus delima tidak boleh digunakan untuk meminum ubat. Zat yang terdapat dalam jus tersebut boleh melambatkan kelajuan hati untuk memecah pencair darah dan menyebabkan berkurangnya Efeks ubat. Tidak hanya itu, para pakar juga mendapati bahawa enzim di dalam jus delima dapat memecah ubat.

Alasan tidak boleh meminum ubat dengan Jus Grapefruit
Grapefruit bukanlah anggur. Namun, buah ini juga tidak dapat disamakan dengan oren Bali. Sejatinya jus grapefruit punya ciri-ciri dan manfaat hebat untuk tubuh. Tapi akan menjadi hal berbeza jika anda mengambilnya untuk minum ubat. University of Western Ontario menemukan bahawa meminum jus grapefruit boleh mengganggu prestasi lebih daripada 50 ubat. Jus ini boleh meningkatkan penyerapan ubat-ubatan tertentu serta dapat mengubah dos ubat yang diminum dari dosi normal menjadi dos berlebihan. Maka dari itu, hindarilah minuman ini jika anda tidak mahu mengalami over dos.

4. Minuman Isotonik

Saat kita merasa lelah dan haus selesai bekerja, tentunya kita ingin meneguk minuman yang segar dan rnampu mengembalikan stamina tubuh dengan cepat. Maka minuman isotonic, pun menjadi salah satu pilihan. Disamping rasanya yang berbeza-beza, minuman isotonic juga mengandungi ion, yang dipercaya dapat cepat menggantikan cecair badan yang hilang. Saat ini, banyak minuman isotonik di pasaran bebas dengan pelbagai jenama dan boleh dibeli dengan harga yang cukup berpatutan.
Elakkan minum ubat untuk gagal jantung dan ubat-ubatan hipertensi dengan minuman isotonik kerana minuman ini mengandungi kalium. Selain itu, kalium yang tinggi juga terdapat pada buah pisang. Kalium berguna bagi pesakit hipertensi, tetapi apabila pengambilan kalium malah berlebihan boleh membahayakan si pesakit.
5. Minuman Bersoda

Orang tua saya pernah bilang katanya kalau ingin atau selepas minum ubat tidak boleh minum minuman bersoda, misalnya pepsi, coca cola, dll. kerana berbahaya dan boleh menyebabkan keracunan, kematian, dll.
Soda memang bukan minuman yang baik untuk kesihatan kerana boleh menyebabkan kegemukan, osteoporosis bahkan mengurangkan jumlah sperma. Tapi benarkah minum ubat dengan soda boleh menyebabkan kematian mendadak?

"Saya kira harusnya minum ubat pakai soda bukan penyebab kematian mendadak. Harus dicari dulu cod (cause of death), dipelajari orang tersebut pernah sakit apa," jelas dr. Tunggul d situmorang, sppd, kgh, ahli buah pinggang dan pengarah rs pgi cikini.
Menurut dr. Tunggul, meminum ubat dengan menggunakan soda bukanlah suatu penyebab terjadinya kematian mengejut, kerana hal-hal yang boleh mencetuskan kematian mengejut antara lain:
Serangan jantung
stroke
embolisme (pembentukan gelembung udara atau kemasukan benda
asing di aliran darah yang menyebabkan aliran darah tersumbat)
gagal nafas
"Memang ada reaksinya, tapi nggak ada ceritanya seperti itu (minum ubat dengan soda) bikin mati," tegas dr tunggul yang juga berkhidmat sebagai pengarah MRCCC siloam hospital semanggi.

Tapi meski tidak menyebabkan kematian mengejut, minum ubat memang tidak dianjurkan dengan menggunakan soda atau minuman lain seperti susu, kopi, teh dan jus. Doktor biasanya akan menganjurkan pesakit untuk minum ubat dengan air putih kerana air putih bebas dari kandungan bahan kimia sehingga tidak menimbulkan penguncupan.
Ubat atau antibiotik yang diambil secara oral boleh menjadi berkesan bagi seseorang jika diambil dan diserap dengan baik oleh tubuh. Ubat oral harus diserap dari saluran pencernaan hingga boleh masuk ke dalam aliran darah lalu dihantar ke kawasan yang sakit atau mengalami jangkitan untuk rawatan.

Terdapat pelbagai faktor yang mempengaruhi kemampuan tubuh untuk menyerap ubat dengan baik, termasuk keasidan relatif di perut, ada atau tidaknya nutrisi lemak atau nutrisi lain, serta apakah ada unsur-unsur tertentu di dalam tubuh seperti kalsium.

Minum ubat sebaiknya juga tidak menggunakan susu, kerana beberapa ubat seperti keluarga antibiotik yang mengandungi tetrasiklik akan bertindak balas dengan susu. Kalsium yang terdapat dalam susu akan mengikat ubat atau antibiotik sehingga mencegah penyerapan ubat tersebut di dalam tubuh.
Minuman lain seperti kopi, teh atau jus umumnya mengandungi pelbagai sebatian seperti kafein yang kemungkinan boleh bertindak balas dengan ubat yang dimakan sehingga mempengaruhi penyerapannya.

Untuk itu masyarakat selalu disyorkan mengambil ubat dengan menggunakan air putih yang diketahui tidak mempunyai kandungan apapun, sehingga tidak mempengaruhi penyerapan ubat. Selain itu air putih boleh membantu melarutkan ubat yang digunakan di dalam lambung sehingga proses penyerapannya menjadi lebih baik dan lebih mudah.

Selain itu, sebaiknya orang juga mengurangkan atau sama sekali tidak minum soda. Tak ada manfaat kesihatan yang boleh diperolehi dari soft drink atau minuman bersoda. Yang anda dapatkan hanyalah banyak kalori yang tidak berguna. Minuman bersoda juga membawa kesan buruk bagi kesihatan.

5. Minuman beralkohol (Wine)


Satu gelas minuman beralkohol semisal Wine yang diambil serentak dengan meminum ubat didakwa dapat menyebakan hipertensi, jantung berdetak cepat, sakit kepala hingga serangan stroke. Nah, jika anda masih sayang dengan nyawa anda, jangan pernah sekalipun mencampurkan minuman ini dengan pengambilan ubat.

Meski tidak semua jenis minuman berbahaya jika diminum bersamaan dengan ubat, namun minuman yang paling baik dan dianjurkan adalah air mineral. Lagipula anda tentu tidak mahu ubat yang dibeli mahal itu tidak berguna bukan?

0 ulasan: